Wielerboeken

Over wielrennen zijn veel boeken geschreven. Soms over de prachtige prestaties van (oud-)wielrenners, soms over de mooiste wielerwedstrijden. Soms in “gewone taal”, maar soms ook verpakt als pure poëzie.

Op de fiets heb je het natuurlijk het meest naar je zin, maar het is ook lekker om na een zware fietstocht met een boek op de bank te zitten. Wel wil je dan met het juiste boek op de bank zitten: een boek over wielrennen. Maar welk wielerboek moet je dan nemen? We zetten de mooiste en beste wielerboeken voor je op een rij.

Top 5 autobiografieën van wielrenners

1.
Mijn gevecht – Thomas Dekker
Auteur: Thijs Zonneveld
Het veel besproken boek over het leven van oud-wielrenner Thomas Dekker. Over hoe seks, drugs, drank, geld en doping ervoor zorgde dat hij nooit het maximale uit zijn carrière als wielrenner haalde.
2.
Op snelheid – Mark Cavendish
Auteur: Mark Cavendish
Het verhaal van de wielrenner met de meeste etappezeges in de Tour de France. Cavendish beschrijft de belangrijkste momenten uit zijn professionele en privéleven.
3.
Gele koorts – Michael Rasmussen
Auteur: Klaus Wivel
Een persoonlijk verhaal over een van de meest besproken incidenten uit de wielerhistorie: het uit de Tour zetten van geletruidrager Michael Rasmussen door de leiding van de Rabobankploeg in 2007.
4.
Laurens ten Dam
Auteur: Robin van der Kloor
Journalist Robin van der Kloor volgde een jaar (2013) lang Laurens ten Dam. Een jaar waarbij vooral het goede rijden van Ten Dam in de Tour de France opvalt. Een boek over doping, geloofwaardigheid, wantrouwen, journalisten, maar ook over trainingsmethoden.
5.
Mijn jacht op Lance Armstrong
Auteur: David Walsh (“in 1999 wist ik het al”)
Ondanks dat dit boek geen autobiografie is, mag het in dit rijtje niet ontbreken. Het verhaal van David Walsh, de journalist die al in 1999 over zijn vermoedens van dopinggebruik van Lance Armstrong publiceerde. Dertien jaar werd hij verguisd, maar in 2012 bleek dat hij gelijk had.

Top 5 romans over wielrennen

1.
De Renner
Auteur: Tim Krabbé
De onbetwiste nummer 1! Met die beroemde eerste alinea: “Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.”
2.
De man en zijn fiets
Auteur: Wilfried de Jong
Een verzameling van De Jong’s mooiste wielerverhalen over kasseien, lege bidons, afzien en zijn persoonlijke verhaal over zijn beklimming van de Mont Ventoux op zijn 50e verjaardag.
3.
Ventoux
Auteur: Bert Wagendorp
Prachtige roman over vier mannen die 30 jaar na het overlijden van hun vriend teruggaan naar de plek waar hij overleed: de flanken van de Mont Ventoux. Een verhaal over vriendschap, liefde, ouder worden en natuurlijk fietsen.
4.
Ereronde van de eland
Auteur: Thijs Zonneveld
Roman over een wielrenner die op 140 km van de finish op kop rijdt. Wat gaat er om in het hoofd van deze renner? Een verhaal vanuit het perspectief van de renner zelf.
5.
De afrekening
Auteur: Mart Smeets
Stijn Miller, Smeets’ alter ego, denkt terug aan de rol het wielrennen in zijn leven hebben gespeeld. Boek waarin feiten en fictie listig door elkaar heen lopen.

Top 5 informatieve wielerboeken

1.
Draag nooit een gele trui
Auteur: Alex van der Hulst
Leuk boek over de ongeschreven regels onder wielertoeristen. Met tips, ervaringen van (oud-)wielerprofs en een omschrijving van de verschillende type wielrenners beschreven en de regels waaraan zij zich houden.
2.
De kale berg
Auteur: Lex Reurings en Willem Janssen Steenberg
Prachtig naslagwerk over de mytische kale berg: de Mont Ventoux. Gaat verder dan fietsen met beschrijvingen van de historie, de omliggende dorpen en de flora en fanua. Maar natuurlijk ontbreken ook de fietsroutes, persoonlijke klimervaringen en het aparte hoofdstuk over Tom Simpson niet.
3.
Het geheim van wielrennen
Auteur: Hans van Dijk Ron van Megen Guido Vroemen
Een boek bomvol informatie voor wielrenners die sneller willen worden. Werkelijk alle factoren die je prestatie beïnvloeden worden helder uitgelegd.
4.
Ik, de wielrenner
Auteur: Aart Vierhouten en Koen de Jong
Lees waarom langer uitademen goed is. Deze en nog veel meer tips, trucs, wetenswaardigheden en anekdotes om fietsen nog aantrekkelijker te maken.
5.
De verborgen motor
Auteur: Martijn Veltkamp
Wetenschappelijk onderbouwd boek over de verborgen motor die heel veel invloed heeft op sportprestaties: de hersenen. Wat motiveert wielrenners en wat doet dat met hun prestaties?