Fietsen is gezond

5 minuten

Fietsen is gezond. Maar hoe gezond is fietsen? En waarom is sporten gezond? Omdat bewegen enorme positieve effecten heeft op ons lichaam én op onze geest. Er zijn stemmen die beweren dat niet bewegen slechter voor je is dan roken. Het schijnt dat er in de wereld jaarlijks meer mensen dood gaan door gebrek aan beweging dan door roken. De stoel als de nieuwe sigaret.

Fietsen is gezond voor je lichaam

Niet bewegen is dus ongezond, maar hoe gezond is wel bewegen dan? De positieve effecten van sporten op de gezondheid zijn enorm en waarschijnlijk meer en groter dan je je in eerste instantie voor kunt stellen.

Een paar dingen die in je lichaam gebeuren als je regelmatig sport:

– Je hart wordt sterker
– Je bloeddruk daalt
– Je bloedvaten worden elastischer
– Je longen worden sterker
– Je spieren worden sterker
– Je botten worden sterker
– Je gewrichten blijven soepel
– Je stofwisseling verbetert
– Je valt af
– Je weerstand neemt toe

Er gebeurt dus erg veel in je lichaam door fietstraining. We pikken de drie grootste veranderingen er even uit.

1. Je (been)spieren worden sterker

Door fietstraining worden de beenspieren sterker. Dat klinkt logisch – en dat is het ook – omdat je fietsen vooral met je beenspieren doet. Maar op de fiets train je naast je beenspieren ook in mindere mate je bilspieren en je rug- en buikspieren. De fietstraining zorgt dat de spieren groeien, niet alleen in afmeting maar ook in aantal. Er worden door de fietstraining spiervezels en kleine bloedvaten aangemaakt waardoor de spieren efficiënter werken.

2. Hart en longen

Door fietstraining groeien niet alleen je beenspieren, maar ook je hart ‘groeit’. Het aantal hartspiervezels en dun bloedvaatjes in het hart neemt toe. Het gevolg daarvan is dat het hart sterker wordt en veel efficiënter werkt. Het hart kan per hartslag meer bloed verpompen waardoor het minder vaak hoeft te slaan. Hierdoor zal de hartslagfrequentie afnemen. Per mens is dit verschillend, maar als je gaat trainen zal je hartslag in rust op den duur lager worden. Dit verschil kan zelfs zo groot zijn dat als ongetrainde mensen veranderen in getrainde mensen hun hartslag in rust wel twee keer zo laag wordt.

Het hart van een getrainde fietser wordt niet alleen efficiënter als het lichaam in rust is, maar ook bij inspanning. Hierdoor kan er meer bloed – en dus zuurstof – naar de spieren getransporteerd worden. Dit is natuurlijk erg belangrijk voor het leveren van fietsprestaties.

Naast het hart wordt door training ook de longen sterker. Hierdoor kunnen ze meer zuurstof opnemen en naar het hart transporteren.

3. Bloed

Ook in het bloed verandert er het een en andere door de fietstraining. Het volume plasma in het bloed stijgt waardoor ook het bloedvolume zelf stijgt. Daarnaast worden de bloedvaten soepeler en kunnen die zich beter verwijden bij inspanning waardoor er meer bloed naar de spieren kan stromen. Ook de cholesterolwaarden veranderen: het schadelijke LDL dalen en het beschermende HDL stijgt juist.

Al deze effecten van sporten op het lichaam verkleinen het risico op ziekten. Mensen die regelmatig sporten zijn minder bevattelijk voor griepvirussen en verkoudheden. Maar ook de kans op ernstigere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, beroertes en zelfs kanker neemt af.

Fietsen is gezond voor je geest

Maar fietsen heeft niet alleen een positief effect op onze lichamelijke gezondheid, ook is fietsen gezond voor de geest.

Als je regelmatig fietst, zoek je vaak de natuur op. Lekker fietsen in het bos, door de polder, langs de rivier, over de heide of door de duinen. De effecten van het alleen al zien van groen is goed voor de mens, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit. Als fietser kom je vaak op plekken waar maar weinig mensen komen. Je staat verstelt hoeveel rustige plekken er in ons volle land zijn. Weinig dingen zijn zo rustgevend als het fietsen door de natuur op een vroege zondagochtend. Het drukke bestaan ligt even achter je en je voelt je vrij. Daarnaast adem je ook nog eens frisse buitenlucht in en vang je door de zon (of die nu schijnt of niet) de nodige vitamine D.

De positieve effecten van fietsen op je geestelijke gezondheid:

– Je voelt je gezonder
– Je maakt je kop leeg
– Je krijgt spontaan goede ideeën (echt waar…)
– Je merkt dat je lichamelijke prestaties verbeteren waardoor je trots bent
– Je geniet van kleine dingen zoals koeien die je nastaren als je voorbij fietst
– Je voelt je vrij op de fiets
– Je slaapt beter
– Je kunt je beter concentreren
– Je voelt je lekkerder

Wielrenners zullen deze effecten herkennen. Voor niet-fietsers klinken ze misschien wat overdreven of zelfs ongeloofwaardig, want door te sporten krijg je toch niet spontaan goede ideeën? Toch wel. Wanneer je regelmatig fietst zul je het vanzelf ervaren. Dat fietsen ook gezond is voor je geest zul je snel genoeg merken als je begint met fietsen. Je gaat jezelf doelen stellen, leert de mogelijkheden van je lichaam kennen, gaat uitdagingen aan en viert overwinningen op jezelf. Dat geeft je ook allemaal energie en houdt je geestelijk gezond.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Hoe meer je fietst, hoe beter je in je vel komt te zitten. Voor mensen die wat kilo’s te zwaar zijn geldt dit zelfs letterlijk. Fietsen heeft de bijzondere bijkomstigheid dat je ‘automatisch’ ook gezonder gaat leven. Door de beweging verbrand je calorieën en zal je – mits je gezond eet – afvallen, maar veel fietsers gaan ‘vanzelf’ ook gezonder eten en drinken waardoor ze afvallen. Je gaat merken dat je voedingspatroon een grote invloed heeft op je conditie en fietsprestaties. Je gaat jezelf doelen stellen, bijvoorbeeld het fietsen van een georganiseerde fietstocht zoals Limburgs Mooiste of zelfs La Marmotte. Daar train je dan hard voor en dan is het zonde om je trainingsarbeid gedeeltelijk teniet te doen door een ongezonde levensstijl.

Tenslotte komen tijdens het fietsen hormonen zoals endorfine vrij. Deze hormonen geven ons een gevoel van geluk. Deze stoffen zijn de reden dat er ook wel eens door sportieve mensen wordt gezegd dat ze verslaafd zijn aan sporten. Logisch, want na een goede fietstraining is de hoeveelheid endorfine in het lichaam groot en voel je je gelukkig. Een cadeautje van de natuur voor al je inspanning.

En dan die douche na een fietstocht: heerlijk… Daar word je ook héél gelukkig van!

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Ga direct naar

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?