Schakelen

2 minuten

Misschien raar om een pagina te wijden aan schakelen. Maar veel beginnende racefietsers, en ook veel mensen die al langer fietsen, weten weinig over de voordelen van goed schakelen.

Ketting recht

Zorg ervoor dat je ketting zo recht mogelijk staat. Wanneer je ketting op het kleine voorblad ligt, gebruik dan achter de grotere tandwielen die dichter bij de naaf zitten. En gebruik je voor het grote blad, gebruik dan achter de kleinere tandwielen die meer bij de derailleur zitten. Hierdoor zal de ketting minder frictie geven en dus soepeler lopen. Verder slijten je tandwielen en ketting minder hard.

Vaak en op tijd

Tips voor het schakelen op de racefiets
Lang niet alle racefietsers zijn bekend met de voordelen van goed schakelen.

Schakel vaak en op tijd. Zeker wanneer je begint aan een beklimming, schakel dan tijdig terug. Als je te lang wacht met terugschakelen, lopen je benen vol. Daar heb je vaak dan de hele klim nog last van. Maar schakel ook niet te vroeg, want anders wordt je trapfrequentie veel te hoog.
Zorg ook continu dat je een goed beenritme hebt. Dit kun je doen door vaak te schakelen. Een beklimming is bijna nooit gelijkmatig. Het ene stuk is steiler dan het andere. Schakel bij steilere stukken dan ook terug om je cadans goed te houden. Wordt het minder steil, schakel dan weer een tandje bij.

Staan: opschakelen

Als je tijdens het fietsen gaat staan, schakel dan altijd net voordat je gaat staan een tandje bij. Als je dat niet doet, zak je altijd wat terug. Het risico bestaat dan dat degene die achter je fietst, met zijn voorwiel jouw achterwiel raakt. Als je weer gaat zitten, schakel dan weer terug om je cadans te behouden.

Aanbevolen kettingen : 

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?