Fietshouding

2 minuten

Het fietsen op een racefiets is heel anders dan dat de meeste mensen gewend zijn op hun stadsfiets. Het materiaal is over het algemeen veel lichter en stijver, je zit met je schoenen vast aan de pedalen en je houding is gewoon helemaal anders.

Als beginnende racefietser zul je merken dat je door deze andere houding last zult krijgen van een paar dingen. Zo krijgen veel beginnende racefietsers last van hun achterwerk, hun rug en hun nek. Maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Zitvlees moet je kweken en met een goede houding zijn de pijn in rug en nek te voorkomen.

Comfort

Comfort is het belangrijkste aan je fietshoudingHet belangrijkste criterium voor een goede fietshouding is het comfort. Je houding mag volgens de regels nog zo goed zijn, maar als je niet comfortabel op je fiets zit zul je minder plezier ervaren aan het fietsen. Maar uiteraard moet je geen rare dingen gaan doen. Een zadel dat veel te hoog staat is niet goed, hoe comfortabel dat voor jou ook mag zitten. Bepaalde zaken die je houding beïnvloeden zullen ook moeten wennen. Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen de wetten van de fietshouding en het comfort.

Zittend fietsen

Het grootste gedeelte van de tijd die je op de fiets doorbrengt, zul je op je zadel zitten. Let dan op een paar dingen:
– Houd je armen licht gebogen om schokken op te vangen.
– Wissel regelmatig de positie van je handen: op het stuur, op de remgrepen, in de beugels. Zo voorkom je stijve spieren in je armen en rug. Ga ook eens af en toe rechtop zitten. Dat is lekker voor je rug en schouders.
– Houd je armen en benen in lijn met je bovenlijf. Dus niet naar buiten. Als je breed wilt doen, kun je beter gaan fitnessen…

Staand fietsen

Staand trappen kost meer energie dan zittend fietsen. Staand fietsen doe je tijdens het klimmen, als de helling steil wordt, en om aan te zetten bijvoorbeeld bij het sprinten. Maar ook om je kont even te ontlasten of om even een andere houding aan te nemen om niet te stijf te worden. Ga je even staan op het vlakke, schakel dan eerst altijd even een tandje op. Door de staande beweging val je altijd een beetje terug en dat is niet lekker voor degene die achter je rijdt. Als je een tandje groter gaat rijden, is het terugvallen stukken minder.

Aanbevolen fietsbroeken: 


 

 

 

 

 

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?