Fietsschoenen

2 minuten

Een fietser heeft drie contactpunten met zijn fiets: handen, kont en voeten. Naast goede handschoenen en fietsbroek zijn goede fietsschoenen onontbeerlijk. Een fietsschoen zit vast aan je pedaal door middel van een kliksysteem. Hierdoor kun je zowel duwen als trekken aan de pedalen en dus meer kracht overbrengen op de pedalen.

Voordelen en nadelen klikpedalen

Een ander voordeel is dat je niet van je pedalen kunt glijden. Nadeel is dat je minder gemakkelijk je voeten aan de grond kunt zetten. Vooral voor beginnende fietsers is dit even wennen. Het is raadzaam om het in- en uitklikken goed te oefenen voordat je echt de weg op gaat. Voor je veiligheid en ook voor een zekerder gevoel.

Zool

Een fietsschoen heeft een stugge zool, steeds vaker van carbon. Dit zorgt ervoor dat de belasting op je voet goed wordt verdeeld en er zo min mogelijk energie verloren gaat omdat je alle kracht direct op je pedalen kunt overbrengen.

Pasvorm

Als je fietsschoenen koopt is het aan te raden veel verschillende modellen te passen. Ze willen namelijk nogal verschillen. Let er op dat je voorin wat bewegingsvrijheid hebt voor je tenen. Dit in tegenstelling tot je hak. Je hiel moet goed tegen de hak van je schoen zitten. Zo voorkom je dat je er uitslipt en dus blaren en energieverspilling. Ga ook altijd even op de bal je voet staan en geeft er druk op. Zo voel je of de druk gelijkmatig over je voet wordt verdeeld, je voldoende ondersteuing hebt en je niet slipt.

Sluiting

De meeste fietsschoenen zijn uitgerust met klittenbandsluiting wel of niet gecombineerd met een kliksluiting (zoals op een skischoen). Met een kliksluiting kun je je schoenen lekker strak doen. Daarnaast kun je met de klik- en klittenbandsluiting onderweg gemakkelijk de schoen losser en vaster doen.
Kies altijd een schoen met drie sluitingen. Dit verdeelt de druk over je voeten beter dan twee.

Lopen

Door het plaatje wat je onder je fietsschoenen schroeft, kun je er niet gemakkelijk mee lopen. Denk je er wel veel mee te moeten lopen, kun je beter kiezen voor mountainbikeschoenen. Deze hebben noppen zodat de plaatjes verzonken zitten.

Sokken

Over fietssokken kunnen we kort zijn. Ze houden vocht veel minder goed vast en ze zijn dunner dan sportsokken. Hierdoor kun je je fietsschoenen strakker om je voeten doen.

Aanbevolen fietsschoenen :

Bestel direct op bol.com

bol.com (€83,00)

 

 

Complete wieleroutfit

Een wieleroutfit bestaat verder uit:
fietsbroek
fietsshirt
zweetshirt
helm
fietsbril
handschoenen

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?