Eten voor het fietsen

2 minuten

Voordat je gaat fietsen is het raadzaam koolhydraatrijk voedsel te eten en zo min mogelijk vetten en eiwitten. Koolhydraten zul je hard nodig hebben tijdens de inspanning. Vetten overigens ook, maar die heeft je lichaam genoeg en raken niet snel uitgeput. Koolhydraten daarentegen zijn na ongeveer anderhalf uur verbrand. Zaak dus om die van tevoren (en tijdens het fietsen) goed aan te vullen.

Tijdstip

Wanneer je eet hangt af van de intensiviteit waarmee je gaat fietsen. Als je rustig aan gaat doen, kun je een uur voor het fietsen nog wel eten. Ga je intensief trainen of heb je een wedstrijd of zware cyclo op het programma staan, eet dan ongeveer drie uur voor de start je laatste maaltijd. Hou sowieso aan om het laatste uur niet te eten.

Wat eten?

Voorbeelden van goede (koolhydraatrijke) maaltijden voor het fietsen zijn:
– brood met jam of appelstroop
– ontbijtkoek (kun je ook dun beleggen met jam of appelstroop)
– rijst
– havermout
– yoghurt met muesli
– pannenkoeken (met héél weinig stroop of vruchtenyoghurt)
– pasta met een beetje tomatensaus en parmazaanse kaas voor de smaak

Eet vooral ook wat je lekker vindt. Dit is ook afhankelijk van de tijd van de dag. Niet iedereen zal een pastamaaltijd als ontbijt net zo gemakkelijk wegkrijgen als pannenkoeken of brood. Je moet veel kunnen eten en dat is lastig als je iets niet lekker vindt. Misschien ten overvloede, maar eet ook weer niet te veel. Gewoon net iets meer dan normaal is prima. Als je te veel eet, is de kans dat je last van je maag krijgt groot.

Lees ook

Eten tijdens het fietsen
Eten na het fietsen

Aanbevolen producten:

 

Bestel direct op bol.com

bol.com (€19,95)

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?