Voeding

Eten en drinken is enorm belangrijk voor een fietser. Als je te weinig of verkeerd eet, heeft dat direct invloed op je prestaties. Dat geldt ook voor het drinken. Om gelijk maar één fabel de wereld uit te helpen: weinig drinken kun je niet trainen. Je moet voldoende drinken, anders heeft dat een negatieve invloed op je prestaties. We geven je op deze pagina een aantal belangrijke tips over voeding. Op een paar andere pagina’s kijken we ook naar wat je het beste voor, tijdens en na een rit kunt eten en drinken.

Energie en vocht moet je bijvullen

Iedereen die al wat langer fietst, is hem al een keer tegen gekomen: de man met hamer. Plotseling voel je alle kracht uit de benen verdwijnen en je krijgt met moeite de trappers rond.  De oorzaak is te weinig eten en  / of drinken. Tijdens het fietsen verlies je veel energie en vocht en die moet je dus blijven aanvullen.

Vetten en koolhydraten

Je lichaam haalt zijn energie uit vetten en koolhydraten (suikers). Fiets je rustig aan met een lage hartslag dan zal je lichaam de energie vooral uit vetten halen. Er worden dan relatief weinig koolhydraten verbrandt. Hoe intensiever je gaat trainen, hoe meer die balans zal omslaan naar meer koolhydraten dan vetten.

Zorg dat je niet te laat bent

Vetten; daar hebben we over het algemeen voldoende van, maar de voorraad koolhydraten en suikers die het lichaam op kan slaan is beperkt. Die zijn na een uur à anderhalf uur sporten op. Die moet je dus tijdens het fietsen aanvullen om de man met de hamer niet tegen te komen. En heel belangrijk daarbij: doe dat tijdig. Voordat je dorst of honger krijgt, moet je eten of drinken. Anders ben je te laat.

Meer over voeding voor, tijdens en na het fietsen
Meer over drinken