Drinken

2 minuten

Iedereen weet stiekem wel dat je voldoende moet eten om je ‘motortje draaiende te houden’, maar voldoende drinken wordt nog wel eens onderschat. Vocht is super belangrijk voor je prestaties. Je verliest tijdens het fietsen vocht, zeker in de zomer. Om de vochtbalans in het lichaam optimaal te houden moet je voldoende drinken. Hou als basisregel aan om per uur 750 ml vocht binnen te krijgen.

Leren drinken

Het drinken tijdens het fietsen moet je leren. Het is soms lastig om weg te krijgen, zeker als het winter is. Toch moet je ook dan blijven drinken. Leer je dit zelf aan door bijvoorbeeld om de tien minuten een paar flinke slokken te nemen.

Zout

Voeg altijd wat zout (een goede mespunt) toe aan het water in je bidon. Dan wordt het water sneller en beter door je lichaam opgenomen en ook niet onbelangrijk: je hoeft niet om het kwartier van de fiets af voor een plaspauze.

Koolhydraten: bij voorkeur vloeibaar aanvullen

Ga je langer dan een uur fietsen (vanaf dan raken tenslotte je koolhydraten op), dan moet je je koolhydraten aanvullen. Neem deze bij voorkeur vloeibaar in want dan worden ze sneller en beter in je bloed opgenomen. Sportdranken zijn in alle smaken en vormen te koop. Een poedervorm is handig. Die kun je aan het water in je bidon toevoegen voor de juiste inname van bepaalde stoffen die je nodig hebt. Let erop dat er niet meer dan 80 gram koolhydraten per liter in de sportdrank zit, want dan heb je (grote) kans dat je last van je maag en darmen krijgt.
Maar je kunt ook zelf een sportdrank maken.

Bidons, grote bidons

Schaf grote bidons aan van 750 ml. Dat is handig. Als je rekent om 1 zo’n bidon per uur te drinken, zit je al snel goed. Je kunt door 2 bidons mee te nemen dus voor zo’n 2 uur drinken meenemen. Ga je langer dan 2 uur fietsen, vul je bidons dan bij een benzinestation. Gewoon even vragen of het mag. Ze zeggen eigenlijk nooit nee. Ook kun je natuurlijk nog een flesje sportdrank in je achterzakken doen.

Aanbevolen fles houder:

 

Bestel direct op bol.com

bol.com (€19,95)

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?