Eten na het fietsen

2 minuten

Na een rit moet je voldoende eten zodat je lichaam kan herstellen. Het beste is een mix van koolhydraten en eiwitten. Je moet zorgen dat je je glucosevoorraad aanvult en eiwitten heb je nodig om voor je spieren.

Wanneer?

Eigenlijk moet je direct na de inspanning eten. Je moet zorgen dat je suikervoorraad weer op orde komt. Dit is erg belangrijk voor je herstel.  Kies voor koolhydraten die snel in je bloed worden opgenomen, de zogenaamde ‘snelle koolhydraten’. Goede(!) snelle koolhydraten zitten in bijvoorbeeld fruit zoals druiven, honing, zilvervliesrijst en aardappels. Dat uitroepteken achter ‘goede’ in de vorige zin staat er niet voor niets. Snelle koolhydraten vind je in heel veel ongezonde producten. Let er op dat de gezonde voedingsmiddelen tot je neemt. Dit zijn over het algemeen de voedingsmiddelen die rechtstreeks uit de natuur komen, dus onbewerkte voeding.

Waarom?

Vooral het eerste half uur na de inspanning heeft het lichaam een verhoogte behoefte aan insuline. Insuline is een anabool hormoon en geeft een sterke anabole (spier- en vetopbouwende) prikkel. Insuline bevordert de aanvulling van glucose. Een combinatie van snelle koolhydraten en eiwitten verhoogt de insuline in het bloed en daarmee het tempo waarin glucose wordt opgeslagen. Verder wordt er tegelijkertijd een groeihormoon afgegeven dat zorgt voor spiergroei. Uitputting van de glucosevoorraad is de belangrijkste bron van vermoeidheid bij duursporters. Door de inname van snelle koolhydraten wordt de glucosevoorraad aangevuld en zorgt insuline en eiwitten voor spieropbouw.

Drinken

Ook niet onbelangrijk is dat je na een zware training of toertocht goed drinkt. Ook als je onderweg genoeg gedronken hebt, is het aan te raden toch binnen een half uur een halve liter vocht te drinken om het vocht in je lichaam aan te vullen. Je kunt voor een dure sportdrank kiezen, maar ook voor flink verdund natuurlijk vruchtensap of gewoon water.

Eetlust

Zeker als je diep bent gegaan, heb je vaak niet veel eetlust. Toch is eten na het fietsen erg belangrijk. Dus doen!

Lees ook

Eten voor het fietsen
Eten tijdens het fietsen

Aanbevolen producten:

 

Waterfles 750ml

Bestel direct op bol.com

bol.com (€19,95)

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?