Hartslag

2 minuten

Wanneer je heel gericht wilt gaan trainen, is het verstandig een hartslagmeter aan te schaffen om je training in te richten op basis van je hartslag. Bij inspanning gaat je hartslag omhoog om je spieren te kunnen voorzien van energie. Bij elke hartslag en bij elke fase van de training worden andere systemen in je lichaam in werking gezet. Dit heeft allemaal gevolgen voor het trainingsresultaat.

Maximale hartslag

De basis voor het bepalen van je trainingszones is het bepalen van je maximale hartslag. Deze is voor iedereen anders. Je kunt hem bepalen aan de hand van de standaardformule: 220 – leeftijd = maximale hartslag. Deze formule geeft slechts een richtlijn en je maximale hartslag kan gemakkelijk 10 slagen hoger of lager zijn dan de uitkomst. Beter is om je maximale hartslag te bepalen door het doen van een test bij een sportarts. Dit soort sportmedische onderzoeken zitten soms in de aanvullende pakketten van je ziektekostenverzekering. Iets(!) minder nauwkeurig, maar een stuk makkelijker is het doen van een test op de rollenbank of de weg.

Zelf bepalen van je maximale hartslag

Het zelf bepalen van je maximale hartslag door het doen van een test op de weg of rollenbank is zwaar en niet geheel zonder risico. Breng voor de zekerheid het thuisfront op de hoogte van wat je gaat doen en / of neem een fietsvriend mee om je te vergezellen.
Zoek een traject waar je onafgebroken een half uur door kunt fietsen (dus geen stoplichten of gevaarlijke kruisingen). Bij voorkeur een stuk dat omhoog loopt of waar je tegenwind hebt.
Doe eerst een goede warming-up van ongeveer een half uur. Na de warming-up ga je zo hard fietsen dat je hartslag stijgt naar ongeveer 80% van je geschatte maximale hartslag en met een trapfrequentie van 75 a 80 omwentelingen per minuut. Hou dit 2 minuten vast en verhoog dan je tempo door naar een hogere versnelling te schakelen terwijl je trapfrequentie 75 a 80 blijft. Blijf dit herhalen totdat je echt niet harder kunt. Trek dan een sprint van 10 seconden en geef alles. Als je bijna moet kotsen of een lichte waas voor je ogen krijgt, heb je je maximale hartslag aardig bereikt.

De beste hartslagmeters

 

 

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?