Helm

3 minuten

Iedere fietser heeft de discussie wel eens gevoerd: wel of geen fietshelm. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Draag dus gewoon altijd een helm! Zonder helm fietsen is levensgevaarlijk dus zet hem ook op als het warm is. De moderne helmen hebben genoeg luchtgaten om je hoofd koel te houden.

De goede helm

1. Pasvorm is essentieel

Zet een helm altijd goed horizontaal op je hoofd. De maat van de fietshelm is goed als je er aan de zijkant net geen vinger tussen kan krijgen. Het stelmechanisme aan de achterkant draai of schuif je zo dat de helm goed stevig op je hoofd zit. Hij moet zo strak zitten dat hij, zonder dat de kinband dicht is, goed op je hoofd blijft zitten. Maar ook weer niet zo strak dat je druk voelt.
De kinband moet je lekker strak doen. Met de nadruk op ‘lekker’, want hij moet zo strak zitten dat je er nog net een vinger tussen kan krijgen. De bandjes houden de helm op je hoofd bij een valpartij. En daar draag je de helm tenslotte voor.

2. Veiligheidskenmerken

Let bij het kiezen van een fietshelm op de veiligheidskenmerken. Zoek naar helmen die voldoen aan de Europese veiligheidsnormen en die zijn voorzien van extra bescherming zoals MIPS (Multi-directional Impact Protection System) of een vergelijkbaar systeem. Deze technologieën helpen bij het verminderen van de krachten die op je hoofd worden uitgeoefend bij een val.

3. Ventilatie

Fietsen kan een intensieve activiteit zijn, vooral op warme dagen. Daarom is het belangrijk om een helm te kiezen die voldoende ventilatie biedt om je hoofd koel te houden tijdens het rijden. Kijk naar helmen met meerdere ventilatieopeningen en kanalen die de luchtstroom bevorderen zonder de veiligheid in gevaar te brengen.

4. Gewicht

Een lichte helm kan het comfort tijdens het fietsen aanzienlijk verbeteren. Kies daarom voor een helm die licht van gewicht is, maar toch stevig en duurzaam. Materialen zoals polycarbonaat of in-mold constructie kunnen helpen om het gewicht van de helm te verminderen zonder in te leveren op veiligheid.

5. Stijl en zichtbaarheid

Naast veiligheid en comfort is ook de stijl van de helm belangrijk. Kies een helm die bij je persoonlijke smaak past en die je graag zult dragen. Overweeg ook de zichtbaarheid, vooral als je vaak in het donker fietst. Helmen met heldere kleuren of reflecterende details kunnen je zichtbaarheid op de weg vergroten en bijdragen aan je veiligheid.

6. Prijs-kwaliteitverhouding

Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, is het belangrijk om de prijs-kwaliteitverhouding in overweging te nemen bij het kiezen van een fietshelm. Investeer in een helm van goede kwaliteit die lang meegaat en je de bescherming biedt die je nodig hebt.

7. Onderhoud en vervanging

Ten slotte is het belangrijk om regelmatig het onderhoud van je fietshelm te controleren en deze indien nodig te vervangen. Controleer de helm op eventuele scheuren, deuken of andere tekenen van slijtage na een val of impact. Vervang de helm als deze beschadigd is geraakt of na vijf jaar, zelfs als er geen zichtbare schade is.

Met deze tips voor het kiezen van de beste fietshelm ben je goed op weg om een helm te vinden die aan al je behoeften voldoet en je maximale bescherming biedt tijdens het fietsen. Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat, dus neem de tijd om de juiste helm te kiezen en ga met vertrouwen de weg op.

Aanbevolen Fietshelmen :

 

 

 

 

 

Meer voor je wieleroutfit

Een wieleroutfit bestaat verder uit:
fietsbroek
fietsshirt
zweetshirt
fietsbril
fietsschoenen (en sokken)
handschoenen

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?