Eten tijdens het fietsen

2 minuten

Een wielrenner verbruikt veel energie. Wanneer je intensief fietst verbruik je ongeveer 25 calorieën per kilometer. Tijdens een tocht van 50 km verbruik je dus 50 x 25 = 1250 calorieën. Bij een tocht van 100 km is dit het dubbele, dus 2500 calorieën. Dit is wat mannen per dag ongeveer nodig hebben (vrouwen hebben per dag zo’n 2000 calorieën nodig). Een man moet dus op een dag dat hij 100 km fietst 5000 (2500 voor het fietsen en 2500 voor de rest van de dag) calorieën eten om uitputting van zijn voorraad calorieën te voorkomen.

Eten

Wat je moet eten hangt af van hoe zwaar je gaat trainen. Tijdens een rustige training kun je gemakkelijk een boterham of een krentenbol eten en wegkrijgen. Bij een wat zwaardere training of  een toertocht gaat dat misschien minder makkelijk en is een goed rijpe banaan, energiereep, ontbijtkoek of een gelletje wat meer geschikt. Dit is ook een kwestie van ondervinden. Dus experimenteer daarmee tijdens je training en bepaal voor jezelf wat jou goed bevalt. Experimenteer ook omdat veel koolhydraatrijk voedsel en het anders eten dan normaal problemen met de maag kunnen veroorzaken.

Tips

1. Eet op tijd
Begin het eerste uur van de training al met eten. Eet voordat je een hongergevoel krijgt.
2. Vlak en heuvelafwaarts
Eet niet als je tegen een heuvel of berg oprijdt. Door de grote inspanning gaat het eten dan stukken moeilijker. Eet op het vlakke (of op een vlakker stukje in een lange beklimming) of heuvelafwaarts. Hou bij het afdalen wel altijd je veiligheid in de gaten.
3. Drink op tijd een vaak
Last but not least: drink! Normaal verliest een mens 1 a 2 liter vocht per dag. Door te trainen kan dit gemakkelijk 2 keer of meer zo hoog worden. Drink daarom genoeg en op tijd. Dat is voordat je dorst krijgt. Houd aan dat je een 750 ml bidon per uur drinkt. Lees hier meer over drinken.

Top 5 Duursport energy Gel voor Wielrenners

Om je te helpen bij het kiezen van de beste duursport energy gels, hebben we een lijst samengesteld met de top 5 producten die verkrijgbaar zijn bij Bol.com:

 

1. Science in Sport (SiS) GO Isotonic energygel

 

2. Maxim Energy Gel Drink Citrus

 

3. Innerme Energy Gel Endurance

 

4. Isostar Actifood Exotic

 

5. Neapharma Energy Gel Cassis Smaak

Lees ook

Eten voor het fietsen
Eten na het fietsen

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?