Traptechniek

2 minuten

Effectief trappen vereist een goede techniek. Je moet niet alleen duwen op de pedalen, maar er ook aan trekken. Dit zijn de meeste beginnende racefietsers niet gewend omdat dat op een reguliere fiets niet kan. Met klikpedalen kan dit wel. Door te duwen én te trekken kun je (bijna) twee keer zo efficiënt trappen.

Trapfrequentie

De trapfrequentie of cadans (gemeten in aantal omwentelingen per minuut) is een zeer belangrijk onderdeel van het fietsen. Het fietsen met een lage trapfrequentie vraagt meer van je spieren. Ze zullen sneller uitgeput raken als je een zware versnelling probeert rond te krijgen. Daarom kun je beter met een iets hogere trapfrequentie rijden. Dit hou je over het algemeen langer vol en is beter voor spier(aanhechting)en.

Waarom een hoge trapfrequentie?

Doordat je verzet minder zwaar is, hoef je minder kracht te leveren  om je pedalen rond te draaien. Hierdoor wordt het vermogen meer met de langzame spiervezels geleverd. Langzame spiervezels voelen minder snel vermoeid. Snelle spiervezels, die je aanspreekt bij een zwaar verzet, zijn sneller vermoeid.

Hoge trapfrequentie moet je trainen

Nadeel van een hogere trapfrequentie is dat de spieren meer bloed en zuurstof nodig hebben als ze sneller trappen. Dit is te trainen. Zeker als je beginnend fietser ben, is het verleidelijk om een wat zwaarder verzet te kiezen omdat dit vaak comfortabeler aanvoelt. Toch is het belangrijk jezelf te trainen een licht verzet te kiezen. Bijkomend voordeel is dat je met een hogere trapfrequentie meer spiersamentrekkingen hebt, wat het effect van je training op je duurvermogen vergroot.

Ideale trapfrequentie

De ideale trapfrequentie bestaat niet. Die is van heel veel factoren afhankelijk: wind, temperatuur, terrein, ervarenheid, getraindheid enzovoorts. Wel wordt als richtlijn over het algemeen geadviseerd om tussen de 95 en 100 omwentelingen per minuut te maken (op vlak terrein, bergop ligt dit getal rond de 70). Uiteraard is dit ook afhankelijk van wat je fijn vindt, maar ga in ieder geval niet onder de 80 en boven de 110 omwentelingen zitten (behalve bergop dus).

Aanbevolen fietspedalen:

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?