Bidons schoonmaken

2 minuten

Goed drinken voor, tijdens en na het fietsen is erg belangrijk. Gelukkig heeft ooit iemand de bidon en bidonhouder uitgevonden zodat je ook op de fiets genoeg kunt drinken. Maar bidons worden snel vies. Aan de buitenkant door opspattend vuil en doordat je er telkens met je mond aanzit. En aan de binnenkant door de inhoud (vaak sportdrank) van je bidon.

Wanneer je je bidons niet goed schoonmaakt, worden ze een broedplaats van bacteriën en schimmels. Dat is vies, maar ook erg ongezond. Het is dus zaak om je bidons goed schoon te maken en schoon te houden. Een paar tips:

1. Spoel je bidon om

Laat je bidons na een fietstocht nooit in de bidonhouders zitten, maar maak je bidons altijd even schoon. Zeker na een zware training heb je daar niet altijd zin in, maar doe het toch even. Het is zo gebeurd. Je hoeft er geen uitgebreid ritueel van te maken. Kwestie van even de bidons omspoelen en aan de buitenkant afspoelen. Vergeet daarbij niet de dop van de fles af te draaien, want in het schroefdraad zit ook vuil. En ook heel belangrijk is het om het tuutje van de dop uit te trekken en deze ook om te spoelen. Laat na het omspoelen geen water in de bidon staan om bacterievorming te voorkomen. Even afdrogen dus die bidons.

2. In de vaatwasser

Het omspoelen van je bidons is vaak al voldoende om ze schoon te houden. Maar toch raden we aan om ze regelmatig in de vaatwasser te doen. Zo worden ze echt goed schoon en verwijder je vuil dat je met alleen omspoelen niet weg krijgt. Nog beter is om je bidons na gebruik altijd in de vaatwasser schoon te maken. Hoef je ze ook niet om te spoelen.

Andere alternatieven om je bidon schoon te maken:
– weken in water met steradent tabletten
– weken in water met 2 theelepels baking soda
– weken in zout water

Gebruik in ieder geval nooit kokend water om je bidon te reinigen. Daar kan het plastic niet tegen waardoor je bidons vervormen.

3. Vervang je bidons ieder jaar

Ook als je je bidons goed schoonmaakt, is het aan te raden ze ieder jaar te vervangen voor nieuwe. Bidons zijn niet duur, dus voor de kosten hoef je het niet te laten. Omdat de meeste mensen snel vergeten wanneer ze nieuwe hebben aangeschaft is het handig om daar een vast tijdstip in het jaar voor te nemen. Vier je Sinterklaas? Vraag ze dan aan de goedheiligman. Een ander mooi tijdstip is de eerste week van januari. Zo begin je ieder jaar met schone bidons.

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?