Ik ga fietsen en ik neem mee…

4 minuten

Als wielrenner ben je onderdeel van het verkeer en dus kun je een ongeluk krijgen. Je moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren. Daarnaast ben je als fietser afhankelijk van je materiaal. Ook daar kan iets kapot aan gaan. Ben jij daar op voorbereid als je gaat fietsen?

Zadeltas

Het is verstandig om een zadeltas aan te schaffen waarin je wat spullen kwijt kunt voor als je een lekke band krijgt. Een zadeltas is voor sommige racefietsers not done. Ze vinden het lelijk staan en stoppen liever de achterzakken van hun fietsshirt barstensvol met spullen (alsof dat zo mooi staat…) of nemen geen extra spullen mee. Hoe die fietsers thuiskomen als ze een lekke band hebben, is ons een raadsel.

Anyway, wij zijn vooral praktisch ingesteld en vinden een zadeltas ideaal. Een zadeltas is een perfecte manier om wat extra spullen mee te nemen. Voordeel is ook dat er ook niet iedere keer aan te hoeven denken als je vertrekt, omdat de zadeltas aan je fiets vastzit. Alleen een kwestie van zaken bijvullen als je het tijdens een rit hebt gebruikt. Als je je binnenband hebt vervangen tijdens een fietsrit, is het wel handig om na die rit gelijk een nieuwe binnenband in je zadeltas te doen. Anders sta je een eventuele volgende keer zonder.

 

Maar wat doe je in je zadeltas?

Bandenlichters

Om je buitenband van je velg te krijgen, heb je bandenlichters nodig. Koop bandenlichters van metaal, geen plastic bandenlichters. Die van plastic zijn minder sterk en worden als ze wat langer al in je zadeltas zitten poreus.

Pomp

Je kunt een klein handpompje kopen en deze aan een van je fietsstangen installeren. Deze past dus niet in je zadeltas. Een andere optie is om een CO2-pomp te kopen met een paar CO2 patronen. Deze zijn niet goedkoop, maar het grote voordeel is dat je heel snel je fietsband er mee oppompt. Zeker als het koud en nat is, is dat een groot voordeel. Je fietsband is sneller opgepompt en dus kun je dan snel weer verder fietsen.

Binnenband

Als je een lekke band hebt, vervang je binnenband. Een zadeltas is een ideale plaats om je reserve binnenband in te bewaren. Bewaar je ook dingen in je zadeltas die scherp zijn, doe dan je reserve binnenband in een stoffen of plastic verpakking zodat deze niet kan beschadigen. Doe de band niet in een kartonnen verpakking, want bij nat wegdek wordt ook de binnenkant van je zadeltas nat (na verloop van tijd ook als deze “waterdicht” is). En water en karton is niet zo’n goede combinatie.

Kettingpons en link

Het zal niet snel gebeuren, maar je ketting kan breken. Gelukkig kun je dat redelijk makkelijk repareren, maar dan moet je wel de goede spullen bij je hebben: een kettingpons en een zogenaamde missing link, oftewel een reserveschakel. Bekijk wel eerst wat voor ketting je hebt. Niet alle kettingponsen en reserveschakels zijn geschikt voor de verschillende merken en soorten kettingen.

 

Tenslotte nog een lijstje met belangrijke dingen die je mee moet nemen, maar die je niet in je zadeltas bewaart.

Telefoon en kaartje met je gegevens

Stap nooit op de fiets zonder je telefoon. Als er iets is gebeurd, kun je iemand bellen. Dat kan zijn als er iets met jou is gebeurd, maar natuurlijk ook als er iets met een ander gebeurt. Het alarmnummer in alle Europese landen is 112. Dit nummer werkt vaak ook als je geen bereik hebt, dus probeer het altijd te bellen als het nodig is.

Mocht er iets met jou gebeuren en je bent niet meer zelf in staat om te telefoneren, zullen hulpverleners en eventueel andere mensen altijd zoeken naar informatie om te achterhalen wie je bent. Hierbij zullen ze ook zoeken naar jouw telefoon. Deze gebruiken ze om te kijken wie jij bent maar ook om jouw dierbaren te kunnen bereiken. Internationaal is de afspraak om in je contactenlijst bij die mensen de afkorting ‘ICE’ te zetten. ICE staat voor In Case of Emergency. Zet deze code dus bij de mensen (dat kunnen dus meerdere contacten zijn) die anderen moeten bellen als er iets met jou gebeurt.

Heb je je telefoon vergrendelt met je vingerafdruk, dan kunnen anderen veel moeilijker in jouw telefoon. Maak daarom ook een geplastificeerd kaartje met je naam, adres, gegevens van personen die gewaarschuwd moeten worden als er iets met je gebeurt en stop die in je telefoonhoesje. Dan heb je hem altijd bij je. Maak dit kaartje in het Nederlands en het Engels, dan kun je hem ook gebruiken in het buitenland. In het buitenland is het overigens wel verstandig om ook altijd nog een briefje bij je te steken met de gegevens van je accommodatie.

Geld

Waarschijnlijk heb je in je telefoonhoesje je pinpas zitten, maar neem als je gaat fietsen ook altijd contant geld mee. Je weet nooit waar het goed voor is. Ben je gevallen en zo’n zere knie dat je niet meer verder kunt, dan kun je een treinkaartje kopen. Zomaar een voorbeeld, maar het is altijd handig om geld mee te nemen.

 

Deze lijst is ongetwijfeld niet compleet, maar ons inziens zijn het de belangrijkste zaken die je bij je moet hebben. Mis jij iets in deze lijst, laat het dan hieronder bij de reacties weten.

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Ga direct naar

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?