Iedere ervaren fietser is hem wel eens tegengekomen: de man met de hamer. Deze spreekwoordelijke figuur kun je als fietser tegenkomen als je niet genoeg en op tijd eet tijdens een fietstocht. Als je de man met de hamer tegenkomt, heb je geen kracht en energie meer om je trappers rond te krijgen. Je hebt een zogenaamde hongerklop.
Energie aanvullen
Een hongerklop heeft ook een voordeel: het gebeurt je meestal maar één keer. Als je hem een keer hebt meegemaakt, zorg je er namelijk wel voor dat je hem niet meer krijgt. Dan heb je altijd voldoende eten op zak als je gaat fietsen. Te weinig eten (en drinken) is een van de grootste fouten die je als fietser kunt maken. Je verbrandt tijdens een fietstocht onwijs veel calorieën en energie en die moet je op tijd aanvullen. Een beetje afhankelijk van je type training en de omstandigheden zoals het weer, verbrandt je tijdens een uur fietsen al snel zo’n 600 tot 1000(!) calorieën. Je moet dus eten en drinken om uitputting van de voorraad calorieën te voorkomen anders wacht je onherroepelijk de man met de hamer. Een mooie metafoor, want het omschrijft precies hoe je je voelt als je het meemaakt.
Eten en drinken tijdens het fietsen
Die man met de hamer kun je dus ontwijken door te zorgen dat je geen honger(klop) krijgt. Dat betekent voldoende eten en drinken. Uiteraard eet en drink je goed voordat je op de fiets stapt, maar ook tijdens het fietsen eet en drink je goed. Zorg dat je goede wielershirts hebt met genoeg zakken op je rug. Daar kun je je eten in doen.
Wat eet je op de fiets?
Maar wat doe je dan in de zakken? Welke voeding is goed? Vermijd voeding met veel vet en eiwitten. Fietsen vraagt koolhydraten dus je eet koolhydraatrijk voedsel zoals ontbijtkoek, fruitrepen, krentenbollen en bananen. Maar je kunt ook een boterham met kipfilet klaarmaken en in stukken snijden en verpakken. Het is ook zelf een beetje ondervinden wat je gemakkelijk weg krijgt op de fiets. Dus experimenteer met bepaalde voeding. Een plakje ontbijtkoek kan heel droog zijn, maar met een klein beetje boter erop glijdt het vaak al een stuk gemakkelijker naar binnen. Maar ook in merken zitten veel verschil. De ene is veel droger dan de andere. En als je fruitrepen of energierepen eet, doe dan de verpakkingen terug in je zakken en gooi ze thuis weg. Dat is een stuk beter voor ons imago als wielrenners...
Wat als je toch een hongerklop krijgt?
Als je op tijd en genoeg eet en drinkt op de fiets, kun je eigenlijk geen hongerklop krijgen. Dus ook als je geen trek hebt, eten. Begin daar al het eerste uur van de training of fietstocht mee. Het is belangrijk om te eten voordat je een hongergevoel krijgt. Mocht je ondanks al deze adviezen toch een hongerklop krijgen, drink dan een colaatje. Een klein blikje cola is sowieso wel lekker tijdens een lange fietstocht, maar helpt dus ook uitstekend bij een hongerklop. De snelle suikers in de cola worden binnen 10 minuten in je bloed opgenomen en dan kun je weer even(!)vooruit.