Efficiënt trappen

1 minuut

Niets is zo vanzelfsprekend op de fiets dan dat je moet trappen om vooruit te komen. De pedalen moeten rond gedraaid worden om de fiets in beweging te brengen en houden. Maar efficiënt fietsen is een vak apart. Het vereist een goede techniek en een vloeiend ritme.

Trap in perfecte cirkels

Maak om te beginnen perfecte cirkels. Als je pedaal helemaal naar voren staat (3 uur), trek je je voet naar achteren alsof je modder van je zool afschraapt. Deze beweging doe je tot je voet helemaal naar achteren is (9 uur). Vanaf dan trap alsof je voet op een ton staat die je met je voet vooruit rolt (van 9 uur via 12 uur naar 3 uur).

Trainen met één been

Het maken van perfecte cirkels kun je het beste trainen door met één voet in een pedaal te klikken en de andere niet te gebruiken (op een rolbank is het handigst want dan hoef je het been dat je niet gebruikt niet te laten hangen, maar kun je deze ergens opzetten). Doe deze training als “tussendoortje”: intervallen van 30 tot 60 seconden. Te intensieve intervallen kunnen knieblessures veroorzaken dus trap niet te hard en in een goede trapfrequentie.

Met twee benen tegelijk

Uiteraard is het tenslotte de kunst om deze twee verschillende bewegingen tegelijk met je twee verschillende voeten uit te voeren. Zo versterken ze elkaar en breng je de meeste kracht over op je pedalen en trap je dus het meest efficiënt.

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?