Houd je hoofd koel

2 minuten

In de zomer fietsen bij warm weer, is niet altijd een pretje. Maar je kunt het niet laten, je stapt op je fiets. Je hebt een fietstocht gepland, maar het is eigenlijk veel te warm. Wat moet je doen als wielrenner als het erg warm is? Een paar tips om het hoofd koel te houden.

1. Fiets in de ochtend
Ga ‘s morgens (heel) vroeg fietsen. Dan is het nog niet zo warm. Dit is beter dan ‘s avonds omdat ‘s avonds de warmte nog wel eens willen blijven hangen.

2. Vermijd open plekken
Ga fietsen in een omgeving met veel bomen en vermijd zoveel mogelijk open plekken waar de brandende zon vrij spel heeft.

zon
Fietsen in de warmte? Vermijd open plekken waar de zon vrij spel heeft.

3. Kleed je goed
Zorg voor goed ventilerende fietskleding. Draag bij voorkeur lichte fietskleding, een fietsshirt dat je ver open kunt ritsen, lage sokken en doe vooral geen pet of bandana onder je helm. Via je hoofd verlies je juist de meeste warmte, dus zorg dat die warmte ook je lichaam kan verlaten. Dat betekent natuurlijk niet dat je je helm niet op moet zetten!

4. Giet water over je hoofd
En de belangrijkste tip: giet regelmatig water in je nek en vooral over je hoofd. Zoals we net als zeiden: de meeste warmte voert je lichaam af via het hoofd. Door deze koel te houden, hoeft je lichaam minder hard te werken. Bang dat je water zo veel te hard gaat en je niet genoeg water hebt om te drinken? Gewoon je bidons onderweg vullen bij tankstations. Als je dat aan de bediende vraagt, mag dat eigenlijk altijd.

Ook handig is om voordat je weggaat al voldoende te drinken (moet je sowieso altijd doen voordat je gaat fietsen, maar bij warm weer is het des te belangrijker) en spuit je kleding en hoofd al nat voordat je op de fiets stapt. Scheelt je weer water uit je bidons.

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?