Less is more the day(s) before

2 minuten

Wat doe je de dag(en) voor een toertocht? Moet je nog trainen of moet je juist rust houden? Het antwoord is rust houden. Training is belangrijk, maar plan het wel op de juiste momenten en niet de dag voor een toertocht. Als je dan nog vooruitgang wil boeken, ben je simpelweg te laat. Rust is het sleutelwoord the day(s) before.

Rust en ontspanning

Het gaat misschien helemaal tegen je gevoel in, maar geef je benen rust de dag(en) voor een lange tocht. Een goede reden om zo min mogelijk te doen: zo min mogelijk lopen en staan. Als het effe kan, strek je je benen (lekker voetjes op tafel) of ga je zelfs liggen. Complete rust én ontspanning dus. En als je toch zit, zorg dan gelijk dat je genoeg eet en drinkt.

Waarom rust?

Als het goed is, heb je de weken voor een toertocht genoeg getraind. Door al die training heb je jouw lichaam telkens een prikkel gegeven. Je lichaam zorgt (mits je ook tussen je trainingen je rust pakt) dat het zich herstelt boven een niveau dan het voor de training had. Supercompensatie wordt dat genoemd. De dag(en) voor een toertocht geef je jouw lichaam dus kans om zich te supercompenseren van alle trainingsarbeid. Gevolg is dat je juist door die rust te pakken op de dag van de waarheid sterker bent dan ooit.

Hoe lang rust?

Hoe lang je die rustperiode moet laten duren is moeilijk te zeggen omdat dat voor iedereen anders is. Een of twee dagen rust houden voor de dag van de waarheid kan voor niemand kwaad. Sommigen hebben profijt bij een week rust, voor anderen is dat te lang. Je zult dit voor jezelf uit moeten vinden door hiermee te variëren en experimenteren. Dan ontdek je vanzelf wat het beste bij jou werkt.

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?