Maximale hartslag berekenen

3 minuten

Het berekenen en meten van je maximale hartslag (MHR) voor wielrenners

Wielrennen is niet alleen een fysiek veeleisende sport, maar ook een sport waarbij het optimaliseren van je training van vitaal belang is om je prestaties naar een hoger niveau te tillen. Een van de belangrijkste elementen van wielrennen is het begrijpen van je hartslagzones en hoe deze van invloed zijn op je training. Centraal hierin staat het bepalen van je Maximale Hartslag (MHR). In dit artikel bespreken we hoe je je MHR kunt berekenen en meten, en waarom dit van cruciaal belang is voor wielrenners.

Bereken je MHR: De leeftijd-gerelateerde formule

Een veelgebruikte methode om je hartslagzones te bepalen, is het schatten van je maximale hartslag (MHR) met behulp van de leeftijd-gerelateerde formule: MHR = 220 – Leeftijd. Met deze eenvoudige formule kun je snel een schatting maken van je MHR. Als voorbeeld, als je 30 jaar oud bent, zou je MHR worden geschat op 220 – 30 = 190 slagen per minuut.

Hoewel deze formule handig is voor een ruwe schatting, is het belangrijk te realiseren dat individuele verschillen bestaan, en een nauwkeurigere meting van je MHR kan worden bereikt met behulp van specifieke testen onder begeleiding van professionals.

Maximale Hartslag Berekenen


 

Submaximale tests voor een nauwkeurigere schatting

Submaximale tests, zoals de 1-mijlstest of de 3-minutentest, worden uitgevoerd om je MHR te schatten op basis van je prestaties bij submaximale inspanning. Deze tests worden doorgaans uitgevoerd op een loopband of een stationaire fiets, waarbij je hartslag wordt gemeten terwijl je een specifieke afstand aflegt of een bepaalde tijd traint. De verkregen gegevens kunnen worden gebruikt om je hartslagzones nauwkeuriger te bepalen dan met de leeftijd-gerelateerde formule mogelijk is.

Inspanningstesten voor een exacte MHR

Inspanningstesten, zoals een maximale inspanningstest op een loopband of een fietsergometer, worden uitgevoerd onder begeleiding van een professional. Tijdens deze tests wordt je hartslag nauwkeurig gemeten terwijl je geleidelijk aan inspanning levert tot het moment waarop je niet langer kunt volhouden. Deze tests bieden de meest precieze meting van je MHR en kunnen ook andere waardevolle gegevens opleveren, zoals je lactaatdrempel en maximale zuurstofopname.

Hartslagmeters en fitness trackers

Hartslagmeters en fitness trackers zijn draagbare apparaten die je hartslag meten tijdens lichamelijke activiteit. Ze kunnen op de pols, de borst of elders worden gedragen en maken gebruik van sensoren om je hartslag te meten. Deze apparaten bieden real-time feedback over je hartslagzones tijdens het sporten, waardoor je je training nauwkeurig kunt aanpassen.

De beste hartslagmeters

 

 

 

 

 

 

Waarom je MHR belangrijk is voor wielrenners

Nu je je MHR hebt berekend of gemeten, is het van groot belang te begrijpen waarom dit getal essentieel is voor wielrenners:

  • Trainingszones: Je MHR vormt de basis voor het bepalen van je trainingszones, waardoor je gericht kunt werken aan verschillende aspecten van je wielrenprestaties, zoals uithoudingsvermogen en snelheid.
  • Overtraining voorkomen:Door je hartslag te monitoren, kun je overtraining voorkomen en blessures vermijden.
  • Prestatieverbetering: Je kunt je prestaties verbeteren door je hartslagzones te begrijpen en specifieke trainingstechnieken toe te passen.

Of je nu je MHR schat met de leeftijd-gerelateerde formule, submaximale tests, inspanningstests, of gebruikmaakt van hartslagmeters en fitness trackers, het begrijpen van je MHR zal je helpen om je wielrentraining te optimaliseren en je doelen sneller te bereiken. Veel succes op de fiets!

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?