Een racefiets kopen

3 minuten

Ben je van plan een racefiets te kopen? Dan zit je waarschijnlijk met veel vragen. Waar moet ik op letten? Wat mag de racefiets kosten? Welke maat moet ik nemen? De aanschaf van een racefiets is lastig. We geven je een paar tips om je te helpen bij je keuze.

Tip 1: Koop je fiets bij de specialist

Het is misschien heel verleidelijk om je racefiets via internet te kopen. Vooral vanwege de prijzen waarvoor fietsen daar worden aangeboden. Maar voor een goede racefiets kun je beter naar de wielerspecialist gaan. Misschien betaal je dan iets meer, maar dat is het waard. Een goede fietsenwinkel heeft deskundig personeel in dienst die jou kunnen helpen bij het uitkiezen van een geschikte fiets. Daarnaast heeft een goede fietsenwinkel ook een goede service. Als er dan eens wat met je fiets is, kun je makkelijk even langs rijden. Bij een internetleverancier wordt dat lastig. Ook voor onderhoud van je racefiets, kun je bij een goede fietsenwinkel terecht.

Tip 2: Kies de goede framemaat: laat je opmeten

Het is erg belangrijk dat jouw fiets de goede maten heeft. Dat verhoogt je fietsplezier en voorkomt blessures. Vraag de fietsverkoper je daarom op te meten, zodat hij kan bepalen welke framemaat je moet hebben. Als de fietsverkoper dat niet wilt of kan doen, weet je genoeg. Dan is hij niet goed en kun je beter naar een ander gaan. Vraag de fietsenverkoper ook altijd jouw maten even op te schrijven, zodat je ook voor een eventuele toekomstige fiets jouw maten hebt.

Tip 3: Kies je budget

Wat je aan een fiets uit wilt geven, kan jij alleen zelf bepalen. We kunnen je wel een paar tips geven om je budget te bepalen.

Probeer als eerste in te schatten hoe intensief je je racefiets gaat gebruiken. Als je verwacht veel te gaan fietsen, is het de moeite waard om wat meer te investeren in de fiets. Andersom is het zonde om een hele dure racefiets te kopen als je verwacht alleen in het weekend een fietstochtje te gaan maken.

Daarnaast is het goed om van tevoren te bepalen hoeveel je voor je fiets uit wilt geven. De verkoper zal altijd proberen je zoveel mogelijk te verkopen, maar voor 700 à 1000 euro kun je een hele degelijke beginnersfiets kopen.

Vraag de verkoper ook of hij fietsen met licht(!) beschadigde frames (bijvoorbeeld met een klein krasje, uiteraard niet met scheuren) heeft of modellen van vorig jaar. Deze zijn vaak even goed als de nieuwste modellen, maar wel goedkoper.

Tip 4: Laat je helpen bij het afstellen van je fiets

Nadat je je racefiets hebt gekozen, is het belangrijk dat alles goed wordt afgesteld. Niets zo vervelend als een verkeerde zitpositie. In een goede fietsenwinkel helpen ze jou de fiets op jouw lichaam af te stellen. Het zadel moet op de juiste hoogte staan, als ook het stuur. De fietsverkoper zal daarbij uitgaan van de standaard gemiddelden. Maar omdat de gemiddelde mens niet bestaat, is de kans groot dat de afstelling niet helemaal perfect is. Pas dit dan zelf aan of laat je helpen door de fietsenverkoper. Maar verander nooit te veel. En verander ook niet te snel. Als je nog nooit op een racefiets hebt gefietst, laat je lichaam dan langzaam wennen aan de fietshouding. Voelt het na een paar fietstochten nog niet comfortabel, dan kun je zelf wat kleine aanpassingen doen. Zet bijvoorbeeld je zadel 2 mm hoger of lager. Of je stuur iets hoger.

Succes je aankoop!

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?