Schoenplaatjes afstellen: zo doe je dat

4 minuten

Het goed afstellen van de plaatjes onder je fietsschoenen is erg belangrijk. Wanneer je deze niet goed afstelt, kun je niet optimaal de kracht die je met je benen levert overbrengen op de pedalen. En dat is toch zonde. Daarnaast kun je blessures oplopen als je schoenplaatjes niet goed zijn afgesteld. Laten we kijken hoe je je schoenplaatjes wel goed afstelt.

Harder fietsen

Op een racefiets zitten pedalen waarmee je door de schoenplaatjes je voet / schoen kunt vastklikken aan het pedaal. Hierdoor kun je tijdens het fietsen niet alleen het pedaal naar beneden duwen maar ook omhoog trekken. Je kunt dus veel efficiënter fietsen en dus harder fietsen. Bijkomend voordeel is dat je voet niet zomaar van je pedaal kan glijden. Deze zit tenslotte vast.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel zei ooit eens iemand. Zo is het ook met klikpedalen en schoenplaatjes. Doordat je voeten vastzitten aan je pedalen kun je niet zo snel je voeten aan de grond krijgen als bij een gewone fiets. Veel fietsers vinden dat in het begin een beetje eng, maar dat went snel.

Bepalen positie schoenplaatjes

1.
Ga met je fietsschoenen aan, maar zonder fietsplaatjes eronder, op je fiets zitten en zet je voeten op de pedalen op een manier die voor jou goed voelt. Vraag aan iemand anders om aan de buitenkant of onderkant van je fietsschoenen met stift een streepje te zetten bij de voor- en achterkant van je pedalen. De plaatjes horen straks onder de bal je voet te zitten.

2.
Ga, nog steeds met je fietsschoenen aan, op een stoel of tafel zitten zodat je voeten nog net de grond kunnen raken, maar laten ze wel echt hangen zodat ze hun positie innemen.

Schoenplaatje fietsschoenen afstellen

3.
Leg een stuk papier onder je schoenen. Dit vel papier moet loodrecht ten opzichte van de stoel of tafel liggen. Plak dit vast met bijvoorbeeld schilderstape, want anders gaat het verschuiven. Laat iemand anders twee loodlijnen ten opzichte van de stoel of tafel tekenen en ga daarbij uit van het midden van jouw hielen (groene lijnen in de afbeelding hieronder). Laat die ander nu ook de omtrek van je schoenen op het papier tekenen als ook de middellijn van je schoenen (rode lijnen in afbeelding).

4.
De hoek tussen de groene en rode lijn (het blauwe gedeelte in de afbeelding) is de goede hoek om je schoenplaatjes in te plaatsen. Dit is bij veel mensen per voet verschillend.

Plaatjes erop zetten en controleren

5.
Nu je weet hoe ver naar voren je plaatje gemonteerd moet worden en in welke hoek, is het tijd om de plaatjes ook daadwerkelijk onder je fietsschoenen te schroeven. Smeer de bouten eerst in met vaseline. Dat maakt het makkelijker voor het geval je ze nog eens los wil draaien om bijvoorbeeld je schoenplaatjes over te zetten op nieuwe schoenen. Draai de bouten nog even niet superstrak aan, maar wel zo strak zodat ze niet verschuiven.

6.
Doe je schoenen weer aan en klik je schoenen in je pedalen (hou je wel even aan iets vast, anders val je om :-)). Voelt het goed of moet je nog een heel klein beetje bijstellen? Schuif net zolang met je schoenplaatje totdat het goed voelt. Uiteraard moet wel proberen in de gemeten blauwe marge te blijven.

7.
Draai ook een paar keer rustig achteruit met je benen om te kijken of je voeten niks raken.

Proefrit en definitief maken

8.
Tijd voor een proefrit. Rij een rustig rondje. Voelt het nog steeds allemaal goed? Voelt het natuurlijk aan? Voel je geen druk op je (knie)gewrichten? Als alles goed voelt, teken dan aan de onderkant van je schoenen de omtrek van je schoenplaatjes. Bij voorkeur met watervaste stift, want dan blijft het er altijd op zitten.

9.
Schroef de bouten nu rustig én om de beurt een stukje vaster totdat ze allemaal echt goed vastzitten.

“Strakheid” pedalen

Gefeliciteerd, je hebt je schoenplaatjes goed afgesteld. Maar je bent er nog niet. Je moet ook de “strakheid” waarmee je schoenen vastzitten in je pedalen nog afstellen.

Dat doe je door met een inbussleutel de spanning van de veer te verstellen. Zijn het je eerste klikpedalen, zet ze dan niet te strak zodat je kan wennen. Oefen het vast- en vooral het losmaken van je voeten ook eerst door op je fiets te gaan zitten en je ergens aan vast te houden. Ga nooit zonder dat je dit eerst goed onder de knie hebt een fietstocht maken.

Laat je rustig lichaam wennen

Als je deze stappen hebt doorlopen moeten je schoenplaatjes goed zitten. Zo haal je het maximale uit iedere trap en kun je pijnvrij rond fietsen. Geef je lichaam rustig de tijd om aan de (veranderde) stand van de plaatjes te wennen. Ga niet gelijk als een malle fietsen en lange tochten maken.

Toch nog klachten?

Mocht je ondanks het goed afstellen en het rustig wennen last houden van pijn in je voeten, knieën of heupen, laat je dan opmeten bij een rijwielspecialist.

 

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?