wielrennen trainingslogboek

Trainingslogboek bijhouden

Kerst en de jaarwisseling liggen achter ons. Een nieuw jaar is begonnen. De tijd dat de meeste fietsers na gaan denken wat ze komend jaar gaan doen. Weet jij het al? Heb je een trainingsdoel? Ga je bepaalde toertochten rijden? Of ga je dit jaar eindelijk de bergen in? Feit is dat je je trainingskilometers weer op moet gaan voeren als je in het voorjaar al toertochten wil gaan rijden. In het zadel dus.

Gegevens trainingslogboek

Om jouw prestaties te meten en achteraf te kunnen analyseren is het handig een logboek bij te houden. Een trainingslogboek kun je heel gemakkelijk maken in bijvoorbeeld Excel. Gegevens die er absoluut in moeten staan:
– datum training
– aantal gefietste kilometers per training
type training (herstel, D1, D2, D3, weerstand)
– aantal kilometers alle trainingen opgeteld per maand en per jaar
– gemiddelde snelheid per training
– gemiddelde hartslag per training
– cijfer voor hoe je je voelde (goede of slechte benen op een schaal van 1 tot 10)
– kolom voor bijzonderheden (ben je bijvoorbeeld gevallen, had je ergens last van, waren er bijzondere (weers)omstandigeheden etcetera)

Meten is weten

Hou een logboek bij van jouw trainingen op de fietsAls je deze gegevens bijhoudt, kun je altijd achteraf nakijken of je te veel of te weinig trainingsarbeid hebt verricht. Ook kun je zien wanneer je goede of slechte benen had tijdens een bepaalde (toer)tocht en welke trainingen je voor die tijd had afgewerkt. Dit is een mooie indicatie voor hoe je het een volgende keer aan moet pakken (of juist niet). Uiteraard is het van vele factoren afhankelijk of goede of slechte benen hebt, maar training is daar wel de belangrijkste factor in.

 

3 Shares

3 gedachten over “Trainingslogboek bijhouden”

  1. Hallo, is er geen mogelijkheid om op de site traingingslog aan te maken zoals (wielertoeristen.be) daar zijn serieuze problemen ontstaan), ik zou het op prijs stellen als dit voor mekaar zou kunnen brengen, er zullen veel leden kunnen volgen.

  2. Beste Ivan, bedankt voor je suggestie en excuses voor de late reactie. Momenteel kunnen wij dat niet voor elkaar krijgen, maar we gaan het zeker nader bekijken om te kijken of we het toch kunnen maken.

  3. Ik gebruik Strava. Deze app geeft de gefietste route weer plus vele handige gegevens als gem. snelheid, hoogte verschil, totaal afgelegde afstand etc. Je kan de resultaten delen en dat werkt stimulerend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *