Wanneer en hoe doe je een warming-up

2 minuten

Een warming-up is vaak een ondergeschoven kindje bij racefietsers. Het heeft als doel om je lichaamstemperatuur te verhogen, je spieren goed te doorbloeden en je hartslag langzaam op te voeren. Als je op je gemak gaat fietsen is een warming-up dan ook niet perse nodig, je spieren worden vanzelf warm naarmate je aan het fietsen bent en je je goed hebt gekleed.

Wanneer doe je dan wel een warming-up?

Ga je wél veel van je lichaam en spieren vragen, bijvoorbeeld omdat je een wedstrijd gaat rijden, een zware toertocht gaat doen of een zware training, is het wel zaak om een warming-up te doen. Met een warming-up zet je allerlei processen in je lichaam op gang die je nodig hebt om optimaal te presteren, bijvoorbeeld het geleidelijk opvoeren van de hartslag. Ook verklein je met het doen van een warming-up de kans op blessures.

Hoe?

Een warming-up doe je op de fiets door rustig te fietsen met een vrij hoge trapfrequentie (circa 90 omwentelingen per minuut). Na ongeveer 10 minuten kun je wat korte en niet te pittige intervalletjes doen waarbij je tijdelijk je snelheid wat verhoogt. Zorg dat je nog niet te veel van je spieren vraagt en je hartslag niet te hoog wordt (blijf in trainingszone D2).

Hoe lang?

Trek voor een warming-up circa 10 a 20 minuten uit. Het is wel een beetje afhankelijk van de arbeid die je erna gaat verrichten. Ga je echt een wedstrijd fietsen, maak je warming-up dan wat langer. Als je een duurtraining gaat doen, is 20 minuten meestal meer dan voldoende. De duur is overigens ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warmer weer is je lichaam nu eenmaal sneller warmer.

Het is overigens een misverstand dat je bij warm weer geen warming-up hoeft te doen. Ook bij zomerse temperaturen moet je je spieren eerst goed laten doorbloeden en je hartslag langzaam omhoog laten gaan. Dus ook bij warm weer is een warming-up noodzakelijk.

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?