Gemotiveerd blijven

2 minuten

We hebben allemaal wel eens geen zin om te fietsen. Dat is heel normaal en is ook niet erg. Het geeft niks om een keer een fietstraining over te slaan. Maar het moet natuurlijk geen gewoonte worden. Hoe blijf je gemotiveerd? Een paar tips om het hele jaar door gemotiveerd te blijven en het optimale uit je fietstraining te halen.

Stel jezelf doelen

Stel jezelf voor het komende jaar een paar doelen. Het werken naar een doel houd je gemotiveerd. Je hebt je voorgenomen iets te bereiken en zonder training ga je jouw doel niet bereiken. Je zult dus wel op de fiets moeten stappen.

Je doelen hoeven natuurlijk niet “SMART” te zijn, maar hou je doelen wel realistisch. Als je nog maar net bent begonnen met fietsen is het niet realistisch om te denken dat je over 2 maanden 150 kilometer fietst. In 50 dagen 60 kilometer is een realistischer doel . Ben je een meer ervaren fietser, stel dan eens als doel om voor een bepaalde datum je langste fietstocht ooit te maken of een bepaald trainingsrondje in een recordtijd.

Plan meerdere doelen

Meerdere doelen plannen? Ja, stel jezelf meerdere doelen en plan / smeer ze uit over het hele jaar, bijvoorbeeld 1 doel per 2 maanden. Hiermee voorkom je dat je na het realiseren van je eerste fietsdoel in een soort zwart gat valt en de motivatie verdwijnt. Als je je door het hele jaar heen meerdere doelen stelt, heb je dit probleem niet. Na het realiseren van je eerste fietsdoel, staat de volgende tenslotte een aantal weken of maanden later weer op het programma.

Hou er plezier in

Fietsen doe je in de eerste plaats omdat je het leuk vindt. Zonder plezier is het sowieso lastig om gemotiveerd te blijven. Als je merkt dat je het fietsplezier begint kwijt te raken, zet dan je planning of schema overboord. Ga fietsen om er weer plezier in te krijgen. Probeer een bekend rondje zo snel mogelijk af te leggen, ook als je eigenlijk een rustige duurtraining op de planning hebt staan. Of ga juist lekker een rustig rondje fietsen en pak onderweg een terrasje en neem koffie met een stuk appeltaart. Grote kans dat een keer “gek doen” je plezier weer terug brengt.

Succes met alle fietsplannen!

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Ga direct naar

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?