De Critérium du Dauphiné: Een intensief voorproefje van de Tour de France

2 minuten

Datum: 5 juni – 12 juni 2023

Elk jaar markeert het Critérium du Dauphiné een cruciale mijlpaal in de wereld van het wielrennen. Het is niet alleen een prestigieuze wedstrijd op zich, maar dient ook als een cruciale test voor wielrenners die hun vorm willen testen voor de ultieme uitdaging: de Tour de France. In dit uitgebreide artikel nemen we een diepe duik in de geschiedenis, het parcours, de verwachte deelnemers en werpen we een blik op de opwindende scorelijst van vorig jaar.

Een Beknopte Geschiedenis van het Critérium du Dauphiné

Het Critérium du Dauphiné vindt zijn oorsprong in 1947 en is vernoemd naar de historische regio Dauphiné in het zuidoosten van Frankrijk. Sinds de eerste editie heeft het evenement zich gepositioneerd als een belangrijke wedstrijd op de wielerkalender, waarbij veel van ‘s werelds beste renners hun vaardigheden testen op uitdagende parcoursen.

Het Parcours van 2023: Een Uitdaging voor de Elite

Het parcours van het Critérium du Dauphiné staat bekend om zijn diversiteit en uitdagende terreinen, wat het een perfecte voorbereiding maakt voor de Tour de France (lees hier over de Parcours van Tour de France 2024). Van steile beklimmingen tot snelle afdalingen, de renners worden op de proef gesteld op verschillende terreinen. Hoewel het parcours van jaar tot jaar verschilt, kunnen we altijd rekenen op adembenemende landschappen en spannende race-actie.

Deelnemers: Een Line-Up van Wereldklasse

Het Critérium du Dauphiné trekt elk jaar enkele van de grootste namen in het wielrennen aan, die allemaal strijden om de felbegeerde titel. Van ervaren kampioenen tot opkomende talenten, het deelnemersveld is altijd een weerspiegeling van de top van het wielrennen. Enkele van de verwachte deelnemers voor 2023 zijn onder meer:

  • Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)
  • Primoz Roglič (Team Jumbo-Visma)
  • Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)
  • Richard Carapaz (INEOS Grenadiers)
  • Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step)
  • Alejandro Valverde (Movistar Team)

Scorelijst van Vorig Jaar: Een Terugblik op de Triomfen en Teleurstellingen

Vorig jaar werd het Critérium du Dauphiné gekenmerkt door intense rivaliteit en onverwachte wendingen. Hier is een samenvatting van de top drie van de scorelijst van vorig jaar:

1. Richie Porte (INEOS Grenadiers)
2. Alexey Lutsenko (Astana-Premier Tech)
3. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)

Deze renners toonden ongelooflijke vastberadenheid en doorzettingsvermogen en lieten zien waarom het Critérium du Dauphiné een cruciale stap is op weg naar grootsheid in het wielrennen.

Conclusie: Een Onmisbare Etappe op de Wielrenkalender

Het Critérium du Dauphiné is veel meer dan alleen een wielerwedstrijd; het is een test van uithoudingsvermogen, moed en strategie. Elk jaar brengt het nieuwe verrassingen en opwinding, en 2023 zal zeker niet teleurstellen. Dus, bereid je voor om getuige te zijn van enkele van de meest epische momenten in het wielrennen terwijl de renners de uitdaging aangaan en hun grenzen verleggen op de wegen van Dauphiné.

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?