Fietshelm dragen gevaarlijk

1 minuut

Fietsen met een helm op veiliger? Uit het onderzoek van verkeerspsycholoog Ian Walker van de Universiteit van Bath in Engeland blijkt dat auto’s minder afstand houden als een fietser een fietshelm draagt. Automobilisten rijden dichter langs fietsers met een helm op dan fietsers zonder helm. Walker werd tijdens het onderzoek zelfs zelf twee keer aangereden.

Fietsers met helm zijn meer ervaren

Walker mat ruim 2500 keer de afstand tussen hem en de auto’s die hem passeerden. Gemiddeld was de afstand tussen de auto en hem tien centimeter minder als hij een helm droeg. Walker denkt dat automobilisten fietsers met helm als meer ervaren inschatten en er daardoor dichter langs durven rijden. Het dragen van een helm lijkt de kans om bij een ongeval betrokken te raken dus te vergroten.

Maar…

Jaarlijks belanden bijna 10.000 mensen in het ziekenhuis na een fietsongeluk. Een derde daarvan heeft hoofdletsel. Onderzoek toont aan dat een fietshelm bij een ongeval bescherming biedt tegen ernstig hoofd- en hersenletsel. Het risico op hoofd-/hersenletsel voor niet-dragers van een fietshelm is twee keer zo groot. Bij fietsongelukken is meestal geen andere verkeersdeelnemer betrokken. Meer dan driekwart van alle hoofd-/hersenletsel bij fietsers is het gevolg van een ongeval zonder gemotoriseerd verkeer, dus niet door passerende auto’s!

Kortom, zet altijd(!) je helm op.

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?