Overeind blijven in de regen

2 minuten

In de regen en op nat wegdek heb je minder grip dus val je sneller. Hoe blijf je overeind en voorkom je valpartijen? 5 tips om veilig in de regen te fietsen en ongelukken te voorkomen.

Tip 1: neem bochten rustig en ruimer

Als je op nat wegdek rechtdoor rijdt, is er niet veel aan de hand. Maar als je een bocht neemt, is dat een ander verhaal. Als het wegdek nat is, heb je minder grip en kun je dus veel minder snel door de bocht. Ga daarom dus met minder snelheid een bocht in dan wanneer de weg droog zou zijn. In de bocht zelf remmen is sowieso niet aan te raden, maar al helemaal niet bij natte omstandigheden. De kans dat je fiets gaat glijden is daardoor veel groter. Snij de bocht daarom minder scherp aan en benader hem met minder snelheid. Daardoor helt je fiets minder over en houd je meer grip. Blijf je in de zadel en trap ook pas weer als je de bocht uit bent, om het wegglijden van je achterwiel te voorkomen.

Tip 2: rem je remmen schoon

Als je velgen en je remblokjes nat zijn, remmen ze minder goed. Als je moet afremmen, rem dan vlak daarvoor al even kort lichtjes in je remmen om zo je velgen en remblokjes alvast een beetje schoon te remmen. Hierdoor zullen de remblokjes beter hun werk doen en hebben ze meer grip op de velgen.

Tip 3: verlaag je zwaartepunt

Verlaag je zwaartepunt door je handen in de beugels te plaatsen voordat je een bocht aansnijdt. Hou je rug recht en ga iets meer naar achteren op je zadel zitten. Zo behoud je meer druk op je achterwiel en dus ook meer grip.

Tip 4: vermijd extra gladde weggedeelten

Ga bij nat wegdek niet op de gedeeltes fietsen waar de banden van (vracht)auto’s normaliter overheen gaan. Vaak is het wegdek daar iets verzakt en verzamelt het water zich daar. Mijd ook geverfde gedeelten (belijning) en metalen voorwerpen in het wegdek zoals putdeksel en rails. Als je deze gladde gedeelten vermijd, doe dit dan behoedzaam en rustig. Zie je op het laatste moment een putdeksel, probeer dan niet koste wat kost die te vermijden. Door een ongecontroleerde manoeuvre, want de kans dat je hierdoor alsnog valt is misschien dan nog wel groter dan dat je gewoon over die putdeksel was gereden. Als je in een groep fietst moet je dit al helemaal niet doen om botsingen te voorkomen.

Tip 5: rijd niet te dicht op elkaar

Rij in een groep niet te dicht achter elkaar. Hou iets meer ruimte tot het achterwiel van je voorganger dan je normaliter zou doen. Als er iets gebeurt, heb je meer ruimte om te anticiperen. Maar je kunt ook beter door het opspattende water kijken naar wat er voor je gebeurt. Uiteraard draag je een bril en andere beschermende kleding.

Let op: ook bij droog weer kan het glad zijn door bijvoorbeeld olie op het wegdek of zand of gruis in de bochten.

 

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?