Fietsveiligheid: eigen veiligheid voor alles

2 minuten

Wielrenners hebben een slechte naam onder ‘gewone’ mensen. Ze vinden dat wielrenners zich vaak asociaal gedragen: ze schelden op andere weggebruikers en gooien hun afval in de berm. Zoals bij iedere bevolkingsgroep zijn er altijd een paar die het voor de rest verpesten. In een voetbalstadion met 50.000 mensen zijn er een paar honderd man die rotzooi schoppen. En onder ‘ons wielrenners’ zijn er ook een paar die zich misdragen.

Agressie van andere weggebruikers

Of het nu terecht is of niet, die slechte naam zorgt er soms voor dat andere weggebruikers zich vijandig gedragen tegenover fietsers. Naast verbale agressie leidt dit soms zelfs tot gevaarlijk gedrag zoals automobilisten die fietsers afsnijden of ze inhalen en plotseling heel hard op hun rem trappen om zo een botsing te veroorzaken. Geloof het of niet, maar het gebeurt!

Als fietser ben je kwetsbaar

Uiteraard wil jij zulke situaties voorkomen. Het is dan ook zaak om je als wielrenner te realiseren dat je kwetsbaar bent. Je doet er verstandig aan om automobilisten en andere weggebruikers geen enkele reden te geven om zich vijandig tegen je gedragen. Snijdt een automobilist je af of brengt hij jouw veiligheid op een andere manier in gevaar? Laat je dan niet verleiden tot de welbekende scheldwoorden of middelvingers. Volgens onderzoek heeft dat juist een averechts effect. Jouw reactie zal juist als een beloning worden ervaren. Aan de andere kant is het ook niet goed in de remmen te knijpen en als een angsthaas aan de kant te gaan staan. Ook dat wordt als een beloning ervaren. Eigenlijk is het het beste om niet te reageren. Negeren die gek.

De drie meest gemaakte fouten van automobilisten

Maar je kunt meer doen om je eigen veiligheid te vergroten: houd rekening met het soms voorspelbare gedrag van automobilisten. We zetten de drie grootste fouten van automobilisten op een rij. Voor de ervaren fietsers heel herkenbaar. Maar ook omdat we allemaal deze fouten wel eens als automobilist gemaakt hebben. Denk maar eens aan de tijd dat je nog niet fietste…

1. Veel automobilisten schatten jouw tempo te laag in. Ze denken bij het oversteken van bijvoorbeeld een kruising dat ze nog wel even snel kunnen oversteken voordat jij bij de kruising bent, ook al kom je van rechts.

2. Vlak voor dat ze rechts afslaan jou nog even inhalen in plaats van geduldig achter je blijven rijden.

3. Zonder te kijken hun portier open doen dan wel open gooien terwijl jij er aan komt.

Speel simpelweg op deze situaties in door er op voorbereid te zijn. Zorg dat je je handen bij de remgrepen hebt en pas je tempo aan om op tijd kunt remmen. En overkomt jou een situatie waarbij de automobilist een fout maakt en jou bijna aanrijdt? Onthoud dan dat je hem (of haar) geen reden tot agressie geeft.

Alle informatie over Wielrennen

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Vul hieronder je gegevens in

Ga direct naar

Download GRATIS Het 50 Dagen Trainingsprogramma E-Book

Waar ben je naar op zoek?