Wielrenner in het verkeer

Fietsveiligheid: eigen veiligheid voor alles

Wielrenners hebben een slechte naam onder ‘gewone’ mensen. Ze vinden dat wielrenners zich vaak asociaal gedragen: ze schelden op andere weggebruikers en gooien hun afval in de berm. Zoals bij iedere bevolkingsgroep zijn er altijd een paar die het voor de rest verpesten. In een voetbalstadion met 50.000 mensen zijn er een paar honderd man die rotzooi schoppen. En onder ‘ons wielrenners’ zijn er ook een paar die zich misdragen.

Agressie van andere weggebruikers

Of het nu terecht is of niet, die slechte naam zorgt er soms voor dat andere weggebruikers zich vijandig gedragen tegenover fietsers. Naast verbale agressie leidt dit soms zelfs tot gevaarlijk gedrag zoals automobilisten die fietsers afsnijden of ze inhalen en plotseling heel hard op hun rem trappen om zo een botsing te veroorzaken. Geloof het of niet, maar het gebeurt!

Als fietser ben je kwetsbaar

Uiteraard wil jij zulke situaties voorkomen. Het is dan ook zaak om je als wielrenner te realiseren dat je kwetsbaar bent. Je doet er verstandig aan om automobilisten en andere weggebruikers geen enkele reden te geven om zich vijandig tegen je gedragen. Snijdt een automobilist je af of brengt hij jouw veiligheid op een andere manier in gevaar? Laat je dan niet verleiden tot de welbekende scheldwoorden of middelvingers. Volgens onderzoek heeft dat juist een averechts effect. Jouw reactie zal juist als een beloning worden ervaren. Aan de andere kant is het ook niet goed in de remmen te knijpen en als een angsthaas aan de kant te gaan staan. Ook dat wordt als een beloning ervaren. Eigenlijk is het het beste om niet te reageren. Negeren die gek.

De drie meest gemaakte fouten van automobilisten

Maar je kunt meer doen om je eigen veiligheid te vergroten: houd rekening met het soms voorspelbare gedrag van automobilisten. We zetten de drie grootste fouten van automobilisten op een rij. Voor de ervaren fietsers heel herkenbaar. Maar ook omdat we allemaal deze fouten wel eens als automobilist gemaakt hebben. Denk maar eens aan de tijd dat je nog niet fietste…

1. Veel automobilisten schatten jouw tempo te laag in. Ze denken bij het oversteken van bijvoorbeeld een kruising dat ze nog wel even snel kunnen oversteken voordat jij bij de kruising bent, ook al kom je van rechts.

2. Vlak voor dat ze rechts afslaan jou nog even inhalen in plaats van geduldig achter je blijven rijden.

3. Zonder te kijken hun portier open doen dan wel open gooien terwijl jij er aan komt.

Speel simpelweg op deze situaties in door er op voorbereid te zijn. Zorg dat je je handen bij de remgrepen hebt en pas je tempo aan om op tijd kunt remmen. En overkomt jou een situatie waarbij de automobilist een fout maakt en jou bijna aanrijdt? Onthoud dan dat je hem (of haar) geen reden tot agressie geeft.

2 Shares

2 gedachten over “Fietsveiligheid: eigen veiligheid voor alles”

  1. Als wielrenner en automobilist weet ik nog wel een veel gemaakte fout van de kant van wielrenners: hun plaats op de weg, al of niet i.c.m. fietsverlichting.

    Daar waar er toch echt goede fietspaden zijn, maar door groepjes wielrenners deze ‘te druk’ of ‘te smal’ worden bevonden, mengen ze zich spontaan tussen het overige verkeer (waar ze eigenlijk niet thuis horen). Door dan ook nog eens de volledige breedte van de weghelft op te eisen, maken ze zich niet erg geliefd bij het verkeer waarbij ze op dat ogenblik te gast zijn op de rijbaan.

    De zichtbaarheid van wielrenners laat ook vaak te wensen over bij regenachtig weer of rondom de schemering. Als automobilist schrik je je soms wezenloos als er ineens zo’n snelle fiets voor je lang stuift. Dat heeft niks te maken met het verkeerd inschatten van de snelheid van een fietser, maar gewoon met een fietser die een fietslampje te veel ballast vindt om op zijn/haar fiets te zetten.

    Laten we eerlijk wezen, net als een bel wegen die lampjes toch ook niet de wereld;-)

  2. Ik als oud wielrenner licentie, wedstrijden en later toertochten, heb de fiets in de wilgen gehangen wegens de asociale en hufterigheid van de als maar meer wielrenners op de fiets paden.
    Niet omdat wielrennen niet leuk is om te doen, maar omdat ik er klaar mee ben. Met het hufter gedrag Nederlanders op een racefiets. Laat al die toerrijders maar eens een wedstrijd rijden, criterium om de kerk dan kom ik kijken hoe die kneusjes over elkaar heen vallen omdat ze van fietsen en techniek op de weg niets snappen wat ze wel kunnen is schelden, naroepen en door rood rijden en raar fiets gedrag met hun peperdure racefietsjes. Maar echt een wedstrijd rijden kunnen die toerrijders niet op een enkeling na. Zelfs bij de wielren verenigingen zitten van die mafketels. Af gelopen zomer verschillende tegen gekomen. De KNWU zou die clubs moeten verbieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *